Selasa, 26 Disember 2017

Tips Mempercepat Prestasi Google Chrome Dengan Peringkat Penggunaan RAM

Selalunya penggunaan Chrome dianggap senang makan RAM atau beberapa kes lain Chrome berjalan dengan perlahan. Ini tentunya sangat menjengkelkan. Malah, ada cara untuk dapat mengatasinya. Anda masih boleh mendapatkan prestasi maksimum dari Google Chrome dengan tahap penggunaan RAM yang terhad. Inilah caranya:


1. Menutup proses secara manual 

Jika Chrome anda berjalan dengan perlahan, anda boleh melihat senarai proses yang sedang berjalan. Untuk memasukkan Pengurus Tugas, tekan Shift + Esc untuk Windows atau dari menu Tetingkap jika anda menggunakan Mac. Kemudian anda boleh menyusun proses mengikut penggunaan memori dan matikan apa yang tidak diperlukan.


2. Keluarkan sebarang sambungan yang tidak digunakan secara manual 

Hanya kerana memuat turun video pada satu masa tidak bermakna memerlukan pelanjutan pada bila-bila masa. Anda perlu memilih secara semulajadi pelanjutan yang anda pasang dan selektif yang mana pelanjutan yang anda simpan. Jadi ketik chrome: // extensions ke bar alamat untuk melumpuhkan pelanjutan yang tidak dibutuhkan secara tetap yang masih berguna. Kemudian padamkan pelanjutan yang anda rasa tidak berguna.


3. Buat semua plugin secara manual 

Berfungsi Chrome sejak tahun lepas telah menyekat iklan Flash kecuali laman web utama. Tetapi krom telah memasukkan "klik untuk main" yang krom tidak bermain atau dimainkan secara automatik sebarang plugin. Anda boleh mendayakannya ke chrome: // settings, klik pada Show Advanced settings, kemudian klik Settings Content under Privacy. Tatal ke bahagian Plugin dan pilih 'Izinkan saya memilih masa untuk menjalankan kandungan plugin'.


4. Satu tab dan The Great Suspender 

Jika anda cenderung menyimpan banyak tab dan tidak berniat mengubah kebiasaan, terdapat beberapa sambungan yang dapat membantu. Kedua-dua pilihan yang paling popular ialah One Tab dan The Great Suspender. Satu Tab pada dasarnya membolehkan anda menutup setiap tab terbuka dengan satu klik dan mengubahnya menjadi senarai. Setiap kali anda perlu mengakses tab lagi, anda boleh mengembalikan semuanya secara bersamaan atau secara individu dengan mengklik pada setiap pautan. Anda juga boleh dengan mudah mengeksport dan mengimport tab anda sebagai senarai URL. Bergantung kepada berapa banyak tab yang anda jalankan dan berapa banyak skrip yang dijalankan di dalam tab anda, mengalihkannya ke OneTab dengan ketara dapat meningkatkan prestasi.


5. Tambahan Penyelamat Data 

Jika sambungan anda perlahan atau memuat panjang, anda boleh menggunakan sambungan ini. Pelanjutan ini dapat membantu mengurangkan penggunaan data dengan menggunakan pelayan korporat untuk memampatkan halaman sebelum mereka dilawati. Tetapi sila ambil perhatian bahawa halaman yang diakses dari sambungan peribadi atau HTTPS atau tab penyamaran tidak akan dioptimumkan atau tidak dilihat oleh Google.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan