Walau bagaimanapun, kita masih mengakui bahawa pembacaan buku-buku berkualiti dapat memberikan idea-idea serta ilmu baharu untuk kita menjadi lebih berpengetahuan, kreatif dan berfikiran luas. Justeru persoalannya bagaimana kita dapat sentiasa mengikuti penerbitan buku-buku antarabangsa dengan masa yang terhad tanpa perlu membeli terlebih dahulu atau membawa buku berkenaan ke mana-mana kita pergi?
Salah satu caranya adalah dengan aplikasi telefon pintar bernama Blinkist. Aplikasi Blinkist menyediakan rumusan buku-buku berbahasa Inggeris terbaharu dan juga klasik dan ia boleh dimuat turun pada telefon Android atau iPhone.
Setiap rumusan buku disediakan untuk dibaca hanya dalam masa beberapa minit dan setiap hari satu rumusan buku terpilih boleh dibaca secara percuma dalam aplikasi Blinkist. Hal ini membolehkan pengguna aplikasi ini memperuntukkan hanya beberapa minit sehari untuk membaca satu rumusan buku dan ia boleh dilakukan pada bila-bila masa terutamanya ketika menunggu sesuatu, beratur dalam barisan atau sebagai penumpang sesebuah pengangkutan.
Malahan aplikasi Blinkist menyediakan versi audio untuk setiap rumusan buku dengan tempoh rakaman antara 10 ke 20 minit. Ciri ini membolehkan penggunanya mendengar audio rumusan buku selain membacanya dan seterusnya membolehkan kita mengikuti perkembangan buku-buku terbaharu dalam tempoh masa singkat dan ketika berjalan atau dalam kenderaan.
Bagi mereka yang ingin membaca lebih daripada satu rumusan buku sehari atau rumusan buku lain yang tidak terdapat secara percuma untuk hari berkenaan, Blinkist menyediakan pelan langganan yang membolehkan pengguna mendapat akses kepada seluruh rumusan buku yang ada dalam aplikasi Blinkist.
Kesimpulannya, walaupun pembacaan seluruh buku memberi pengalaman dan ilmu yang lebih mendalam, tidak semua mampu memenuhi tuntutan masa dalam usaha melaksanakannya. Aplikasi Blinkist merupakan satu alternatif menarik untuk kita mempelbagaikan aktiviti pembacaan dengan hanya tempoh masa sedikit yang diperlukan serta melalui pendengaran versi audio rumusan buku.