Cara-cara mengatasi kelambatan komputer

Image result for kelambatan komputer

      Sering kali kelambatan komputer ini menjadi masalah kepada para pengguna yang kerap menggunakannya. Kebiasaannya ia berlaku apabila komputer sudah lama dibuka. Pada permulaan ia sememangnya tidak akan berlaku kelambatan tetapi setelah telah lama dibuka ia akan menjadi lebih lambat dari sebelumnya. Berikut merupakan antara penyebab dan cara mengatasi kelambatan komputer tersebut :

1. Komputer kekurangan Memory
Masalah komputer lambat karena minimanya RAM yang dipasang tidak bersesuaian dengan kerja yang dilakukan dan ia merupakan hal yang umumnya sudah diketahui oleh semua pengguna komputer. Untuk itu para pengguna dinasihatkan untuk memeriksa kapasiti  memory yang terpasang. Bagi komputer yang menggunakan Intel Pentium 4 dengan OS Windows XP dan aplikasi yang standard sebaiknya upgrade memory menjadi minimum kepada 2 GB. Bagi yang ingin membeli komputer atau laptop baru, saranan yang terbaik adalah menggunakan Processor Intel Core i5, RAM minimal 4 GB dengan sistem operasi Windows 7 64 bit.


2. Terlalu banyak aplikasi atau software yang diinstall ke dalam komputer
Terdapat pengguna yang menginstall pelbagai aplikasi, software atau program ke dalam komputer tetapi ia tidak digunakan. Ia boleh menjadikan komputer semakin lambat untuk melakukan prosesnya. Oleh itu, para pengguna perlu memeriksa program yang tidak digunakan dimana setiap program tersebut perlu un-install yang hanya menjadi perhiasan sahaja dengan menekan 'Add/Remove Program' di Control Panel.


3. Mempunyai lebih dari satu Antivirus
Antivirus dan Firewall merupakan aplikasi atau software tambahan sahaja yang harus ada didalam komputer, tetapi 'security program' ini tidak perlu berlebihan sehingga mempunyai 2-3 didalam komputer. Untuk masalah security windows, yang penting adalah lakukan update, aktifkan windows firewall dan gunakan antivirus yang tidak membebani komputer seperti misalnya Avast Antivirus serta berhati-hati ketika menggunakan USB Flashdisk / Memory Card.


4. Masalah pada hardware overheat
Hardware overheat ini kebiasaannya terjadi pada hard disk, vga card, processor atau cpu yang boleh menyebabkan penurunan kelajuan komputer dimana terjadi nya 'hang', lambat ataupun komputer akan 'restart' melebih dari sekali. Oleh itu, para pengguna perlu memastikan udara pada CPU berjalan dengan baik. Begitu juga dengan fan (kipas angin) harus dalam keadaan yang bersih dari debu agar ia dapat berputar dengan lancar. 


*** Jadi sebagai kesimpulannya, para pengguna perlu lebih kerap menjaga komputer dengan lebih baik untuk memastikan kerja-kerja tidak tergendala dengan masalah sebegini. Selamat Mencuba !