Selasa, 30 Oktober 2018

Jenis-Jenis Versi Android pada Smartphone Dari Pertama hingga Kini


Android adalah salah satu OS (Operating System) yang digunakan secara meluas dalam pelbagai telefon pintar. Android ini juga terdiri daripada pelbagai versi dari permulaan pembentukan Android sehingga sekarang. Berikut adalah versi android :


 • Apple Pie / Alpha v1.0


Untuk OS pertama yang dimiliki Android ialah Apple Pie, OS ini dikeluarkan pada 23 September 2008.

 • Banana Bread v1.1

OS Android kedua adalah Banana Roti yang dikeluarkan pada bulan Februari 2009 yang digunakan oleh telefon pintar mengadopsi Android, HTC dengan jenama Dream.

 • CupCake v1.5

Versi Android CupCake mula menunjukkan kecanggihannya sebagai Sistem Operasi Android, dan ini adalah kali pertama Google telah membuat nama untuk makanan.

 • Donut v1.6Versi Donut ini dikeluarkan pada bulan September 2009, dalam versi ini Google mula membetulkan masalah / bug yang membuat Android ini lebih sempurna ditambah dengan ciri-ciri turn-by-turn navigation feature.

 • Eclair v2.0-2.1


Dikeluarkan pada Oktober 2009 versi 2.0 dengan nama Eclair yang menjadi aplikasi awal Bluetooth 2.1 pada Android. Selepas melepaskan versi 2.0, ia dikemaskini lagi untuk versi 2.1 yang mendapat ciri tambahan seperti multi-touch, Live Wallpaper dan juga flash kamera.

 • Froyo/Forzen Yogurt v2.2Pada bulan Mei 2010 gabungan Google Chrome dan Android mula muncul dengan penambahan skrip Chroome dengan usaha untuk meningkatkan kelajuan prestasi. Forzen Yogurt sendiri bermakna Yogurt beku bermaksud ia seperti Ice Cream.

 • Gingerbread v2.3Pada bulan Disember 2010 dengan pembebasan versi Gingerbread, Android tiba di salah satu jenama platform telefon pintar Gergasi, Samsung, yang melancarkan Samsung Nexus. Pada Android versi 2.3, Google menambah ciri baharu, NFC, Panggilan Internet, Pengurus Muat Turun.

 • Honeycomb v3.0-3.2


Penerusan huruf H ialah Honeycomb, yang dikeluarkan pada bulan Februari 2014, untuk versi Android dan Tablet ini di mana era Tablet semakin buruk tahun ini, Kemaskini bukan sahaja berhenti dalam versi 3.0 tetapi juga berkembang menjadi versi 3.1 dan 3.2.

 • Ice Cream Sandwich v4.0

Pembaharuan Android mula dilihat dengan kewujudan Ice Cream Sandwich di mana versi OS ini mula bekerja pada semua jenis platform dan telefon pintar seperti tablet, ciri-cirinya juga menjadi semakin banyak termasuk multitasking tambahan dan lebih banyak pemberitahuan.

 • Jelly bean v4.1.2

Versi Android Jelly Bean ini dikeluarkan pada 27 Jun 2014 melalui persidangan Google I / O. Jelly Bean adalah versi Android yang mendapat banyak kemas kini, namun 2 kali telah mendapat kemas kini mengenai Jelly Bean, iaitu versi 4.1.2 yang berbeza dari versi terdahulu adalah Interface Pengguna yang lebih elegan dan penambahan Carian Google .

 • KitKat v4.4.2Android Version 4.42 atau yang dinamakan KitKat adalah yang paling banyak digunakan pada telefon pintar hari ini.

 • Lollipop v5.0

Lollipop Android adalah versi Android terbaharu yang dilancarkan oleh Google pada tahun 2014. Versi Lollipop pertama kali ditgunakan di Google Nexus 6 Smartphone.

 • Marshmallow v6.0
Ramai berfikir bahawa versi Android selepas versi 5.0 Lollipop adalah Milkshake, tetapi Google menafikan tuduhan tersebut. Google secara rasmi mengeluarkan Android versi 6.0 bernama Marshmallow. Di samping Android Marshmallow juga mendapat ciri-ciri terkini.

 •  Nougat v7.0 
Nougat adalah versi Android terbaru yang baru diperkenalkan dalam acara pengumpul Google I / O, pertengahan 2016. Kemas kini yang paling asas pada versi Nougat adalah kehadiran Google Assistant yang menggantikan Google Now. Ciri baru yang lain termasuk skrin skrin split apabila menggunakan multitasking, dan ciri Doze yang diperkenalkan sebelum ini dalam versi Android Marshmallow tetapi telah dinaik taraf. Android versi 7.0 atau Nougat juga mempunyai sokongan untuk platform realiti maya Google terkini.

 • Oreo v8.0

Sekarang berkembang pesat mengenai OS terbaru, iaitu Android OS version 8.0 atau yang sering disebut Android O atau Android Oreo. Versi Android ini secara rasmi diperkenalkan oleh Google pada 22 Ogos 2017 dan juga boleh dilancarkan secara langsung ke dalam bidang, tetapi sebelum pelancaran versi Android ini oleh Google, nama "Oreo" telah dikesan sejak Android O mula diperkenalkan Google I / O 2017 pada bulan Mei 2017.Tiada ulasan:

Catat Ulasan