Ahad, 4 November 2018

Kelebihan IoT ( Internet Of Things )


IoT ( Internet Of Things ) adalah rangkaian peranti fizikal, kenderaan, peralatan rumah, dan barangan lain yang disemai dengan elektronik, perisian, sensor, penggerak, dan sambungan yang membolehkan perkara-perkara ini menyambung, mengumpul dan menukar data. 

IoT melibatkan penyambungan sambungan Internet di luar peranti standard, seperti desktop, komputer riba, telefon pintar dan tablet, kepada pelbagai peranti fizikal yang bodoh atau bukan internet dan objek sehari-hari. Dibenamkan dengan teknologi, peranti ini boleh berkomunikasi dan berinteraksi melalui Internet, dan mereka boleh dimonitor dan dikawal dari jauh. Dengan ketibaan kenderaan tanpa pemandu, cawangan IoT, iaitu Internet Kenderaan mula mendapat perhatian yang lebih.

IoT ini di Malaysia tidak begitu popular berbanding di luar negara kerana kemajuan teknologi di negara luar lebih berkembang pesat. IoT mempunyai banyak kelebihan jika digunakan dalam kehidupan harian kita. Berikut adalah kelebihan IoT :

  • Internet of Things membolehkan perkhidmatan yang lebih baik dalam beberapa sektor asas ekonomi. Contohnya dalam persekitaran kediaman, integrasi peranti pintar yang disambungkan ke internet akan membantu meningkatkan keselamatan perumahan melalui pemantauan jarak jauh.
  • Memenuhi keperluan pelanggan yang memerlukan model pengedaran global yang konsisten dan perkhidmatan global. Sebagai contoh, kita boleh mengetahui tentang tingkah laku orang tentang pasaran untuk produk.
  • Ia boleh memudahkan untuk mengendalikan beberapa perkara yang disambungkan ke telefon bimbit kami, seperti mematikan dan menghidupkan enjin motosikal dengan hanya satu paip melalui telefon bimbit kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan