Isnin, 12 November 2018

Tips Untuk Katalaluan Yang Baik


Lindungi maklumat anda dengan membuat kata laluan selamat yang masuk akal untuk anda, tetapi tidak kepada orang lain.

Kebanyakan orang tidak menyedari terdapat beberapa teknik biasa yang digunakan untuk memecahkan kata laluan dan banyak lagi cara membuat akaun  terdedah kerana kata laluan mudah dan digunakan secara meluas. Berikut adalah beberapa tips untuk membuat katalaluan yang baik.

  1. Pastikan katalaluan berbeza-beza pada setiap akaun.
  2. Pastikan tiada sesiapa melihat bila memasukkan katalaluan.
  3. Pastikan akaun di log keluar selepas membuka akaun media sosial kerana hal ini membolehkan orang lain menggunakan akaun dan menukar katalaluan.
  4. Gunakan perisian keselamatan yang komprehensif dan pastikan ia dikemas kini untuk mengelakkan keyloggers dan malware lain.
  5. Elakkan memasukkan kata laluan pada komputer bukan milik sendiri seperti komputer di kafe atau perpustakaan Internet kerana mereka mungkin mempunyai malware yang mencuri kata laluan anda.
  6. Elakkan memasukkan kata laluan apabila menggunakan sambungan Wi-Fi yang tidak selamat seperti di lapangan terbang atau kedai kopi kerana hackers boleh memintas kata laluan dan data anda melalui sambungan tidak terjamin ini.
  7. Jangan beritahu sesiapa kata laluan anda. Rakan yang dipercayai sekarang mungkin bukan kawan anda pada masa akan datang. Pastikan kata laluan anda selamat dengan memelihara mereka untuk diri sendiri.
  8. Bergantung kepada sensitiviti maklumat yang dilindungi, anda harus menukar kata laluan anda secara berkala dan lebih baik jika menukarnya sekurang-kurangnya setiap tahun.
  9. Gunakan sekurang-kurangnya lapan aksara huruf kecil dan huruf besar, nombor, dan simbol dalam kata laluan anda.
  10. Kata laluan yang kukuh mudah diingati tetapi sukar untuk diteka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan