Cara untuk Menjalankan Google Chromium OS dari USB Drive

Pemaju telah menemui cara untuk menjalankan Google OS tanpa mengganti sistem Operasi sedia ada anda, sama ada Windows, Mac ataupun LinuxGoogle OS boleh bekerja selari dengan sistem Operasi sedia ada, terus dari USB drive anda.

Setelah memenuhi prasyarat, anda perlu mengikuti langkah-langkah yang diberikan sebagai panduan untuk menjalankan Google OS dari USB drive.

Pra-syarat:

  • USB drive dengan simpanan minimum 4GB.
  • Mempunyai port USB untuk komputer yang anda ingin menjalankan Google OS.
  • Zip Extractor seperti OS anda (p7zip untuk LinuxKeka untuk Mac dan 7-zip untuk Windows, semuanya adalah Apps percuma).
  • Etcher, sebagai program percuma untuk membakar imej, digunakan untuk WindowsmacOS dan Linux.

Langkah-langkah untuk menjalankan Google OS dari USB drive:

1.      Google tidak menyediakan mana-mana Chromium OS yang rasmi, jadi anda perlu memilih sumber alternatif seperti Arnold The Bat untuk memuat turun Chromium OS.

2.      Ekstrak fail Zip yang dimuat turun menggunakan Zip extractors yang serasi dengan OS anda seperti yang disebutkan di pra-syarat.

3.      Hubungkan USB drive anda ke komputer dan formatkan.

4.      Setelah anda formatkan USB drive, anda boleh menulis fail Chromium OS IMG ke USB drive. Sekiranya anda menggunakan Linux, buka terminal, jalankan arahan berikut (di mana sdb1 adalah tongkat USB anda dan laluan ke fail IMG yang diekstrak):


5.      Jika anda tidak biasa dengan terminal, anda boleh memuat turun Etcher utility untuk menulis imej ke USB drive kerana Etcher adalah perisian yang paling digalakkan kerana ia boleh berfungsi pada Windows, Mac dan Linux dengan cara yang sama.

6.      Lancarkan Etcher sebaik sahaja ia dipasang. Klik pada "Select image" untuk ke lokasi yang terdapat di fail Chromium OS. Pilih fail dan klik pada "Add".

CloudReady: Cara install Chrome OS pada mana-mana PC

Klik pada "Select Drive" untuk memilih laluan USB drive di mana imej OS perlu dibakar. Akhirnya, klik "Flash" untuk memulakan proses pembakaran.

Satu lagi ciri besar Etcher, sebaik sahaja imej telah dicipta pada USB, ia akan mengesahkan segala-galanya supaya sebarang kesilapan dapat dielakkan.Sebaik sahaja ia mengesahkan dan memaparkan mesej yang mengatakan "100%", anda akan mendapat bootable USB drive yang mengandungi Chrome OS.


 7. Selepas itu, restart sistem komputer anda untuk mula boot dengan USB drive. Drive yang sepatutnya digunakan untuk boot OS yang digunakan dalam komputer anda boleh dipilih dan dipilih mengikut OS yang anda telah gunakan. Ia boleh boot dari USB drive, hard drive atau DVD drive.

Dalam komputer Mac, untuk memilih boot skrin, tekan dan tahan kekunci Option apabila komputer Mac dimatikan dan restart. Tahan kekunci sehingga skrin boot muncul dan kemudian memilih antara Macintosh drive atau USB drive yang disebut (ditandakan sebagai "EFI"). Untuk computer Windows dan Linux, anda boleh menekan F5F8 atau F12 untuk ke "Boot Options" apabila sistem restart.


CloudReady: Cara Install Chrome OS di mana-mana PC

Setelah anda memilih USB drive sebagai pilihan boot, sistem komputer anda akan boot dari drive dan dijalankan pada Chrome OS.

Anda perlu membinanya dengan akaun Google anda kerana anda akan menggunakannya buat kali pertama, selepas itu ia secara langsung akan membawa anda ke skrin utama setiap kali anda boot dari USB drive.

Ini adalah cara mudah desktop anda boleh ditukar kepada Google OS bersama-sama dengan OS yang sedia ada, sama ada ia adalah Windows, Linux atau PC Mac.