Rabu, 15 September 2021

Bagaimana Teknologi Bergabung ?


Setiap sistem bagi  teknologi  Artificial Intelligence (AI), Big Data, IoT dan Blockchain mempunyai kegunaan serta hasil yang berlainan. Untuk pemahaman yang komprehensif tentang bagaimana teknologi tersebut saling berkaitan, berikut adalah perinciannya;

i) Pengumpulan data

Bermula dengan Internet of Things (IoT) yang mengumpulkan data dari pelbagai sumber dengan mematuhi matlamat data besar. Peranti pengkomputeran berkomunikasi antara satu sama lain dalam proses pengumpulan data dari sumber tertentu, seterusnya mengirimkannya ke nod lain, data yang besar yang dikumpul oleh IoT tergolong kepada kategori Big data.

ii) Data Berlimpah (Abundant Data)

Data besar (Big Data) yang dikumpul perlu ditapis, disaring, dilabel, dan diproses. Pelbagai alat analisis data digunakan bagi mengenal pasti sifat data untuk dilabelkan mengikut kategori yang paling sesuai. Alat ini membantu untuk mengenalpasti kategori kegunaan data sama ada boleh digunakan atau perlu dibuang.

iii) Simpanan data (Data Storage)

Blockchain menyediakan cara yang sangat selamat untuk melindungi maklumat sulit yang dikumpul melalui lejar yang tidak berubah. Data yang dikumpulkan perlu dihantar dan disimpan dengan selamat. Entiti yang tidak sah tidak akan dapat mengakses, mengubah, atau menghapus data yang terdapat di Blockchain melainkan entiti tersebut didaftarkan.

iv) Analisis Data

Analisis data adalah langkah di mana terdapat algoritma dan teknik AI. Menggunakan sebahagian besar data, model AI dan pembelajaran mesin dilatih untuk menganalisis prestasi model bagi set data yang besar. Data besar dianalisis menggunakan rangkaian neural yang dibina. Sifat data dianalisis dan dilabel mengikut kesesuaian untuk pemahaman dan pembuatan keputusan yang lebih baik .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan