Selasa, 14 September 2021

MENGENALI ARTIFICIAL INTELLIGENCE, BLOCKCHAIN, BIG DATA DAN IOT


Peluang untuk revolusi perniagaan meningkat saban tahun menerusi penyelesaian inovatif dengan cara menggunakan teknologi yang semakin berkembang maju untuk merombak operasi dan strategi pemasaran sehingga mampu menghasilkan pendapatan serta proses yang efisien. Teknologi seperti Artificial Intelligence (AI), Big Data, IoT dan Blockchain dan lain-lain teknologi penting untuk pelbagai amalan perniagaan yang berbeza dari pengesahan keselamatan corak hingga pengumpulan dan automasi data. Untuk dijadikan contoh, penggunaan AI untuk perniagaan atas talian bagi mengesan penipuan dalam sistem kewangan. Lihat dahulu keempat-empat jenis sistem teknologi tersebut ;

Artificial Intelligence (AI): Dalam bidang kejuruteraan perisian, kecerdasan buatan (AI) atau kecerdasan mesin boleh dikatakan sebagai peranti yang melihat dan mengambil tindakan sesuai dengan persekitaran dan memaksimumkan peluang untuk berjaya mencapai tujuannya. AI digunakan untuk menggambarkan mesin yang mensimulasikan fungsi kognitif. Ia dikaitkan dengan tingkah laku dan pemikiran manusia, belajar dan bertindak sewajarnya ketika menyelesaikan masalah.

Blockchain: Blockchain pada asalnya adalah rangkaian blok yang menyimpan rekod dan saling berkaitan menggunakan fungsi hash kriptografi yang kuat. Di setiap blok, terdapat hash kriptografi dari blok sebelumnya, maklumat transaksi dan cap waktu yang disimpan. Kelebihan utama blockchain adalah bahawa ia adalah cara terlindung atau terkawal untuk menyimpan data sulit kerana entiti yang tidak sah tidak akan dapat mengakses atau mengubah data yang disimpan di blockchain.

Big Data: Big Data merupakan satu bidang yang berfungsi dalam menangani kumpulan data yang besar, menganalisis, dan mengekstrak maklumat daripada laman web. Ia juga merangkumi pemprosesan data menggunakan teknik inovatif dan bukannya menggunakan perisian pemprosesan data tradisional. Terdapat tiga jenis data yang dikumpulkan iaitu berstruktur, separa berstruktur dan tidak berstruktur. Trend data besar merangkumi analisis ramalan, strategi analisis data lanjutan, dan analisis tingkah laku pengguna.

Internet of Things (IoT): IoT adalah rangkaian peranti pengkomputeran yang saling berkaitan seperti mesin digital dan lain-lain yang digunakan untuk memindahkan data dari satu sumber ke destinasi dengan mengumpulkannya dalam masa nyata. Dalam proses ini, peranti yang saling terhubung antara satu sama lain diberi pengecam unik (rentetan numerik atau alfanumerik yang dikaitkan dengan satu entiti) dan penghantaran data dilakukan ke pusat organisasi tanpa memerlukan interaksi manusia-dengan-komputer atau manusia-dengan-manusia. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan