Ahad, 9 Januari 2022

Drone defibrilator membantu menyelamatkan pesakit Sweden yang mengidap serangan jantung

 

Dron autonomi yang membungkus defibrilator membantu menyelamatkan seorang lelaki di Sweden, mengalami serangan jantung, tiba dalam beberapa minit selepas panggilan kecemasan. — REUTERS

Drone autonomi yang membawa defibrilator membantu menyelamatkan nyawa seorang lelaki berusia 71 tahun yang mengalami serangan jantung di Sweden, kata lelaki itu dan pengendali dron itu pada Jumaat.

Perkhidmatan kecemasan menghantar dron itu diikuti dengan ambulans apabila Sven, seorang pesara yang meminta nama belakangnya dirahsiakan, rebah pada awal Disember ketika menyekop salji di luar rumahnya di bandar barat Trollhattan.

"Segala-galanya daripada panggilan 112 pertama hingga dron mendapatkan isyarat untuk bermula dan pergi mengambil masa kira-kira 15-30 saat dan kemudian keseluruhan proses mengambil masa kira-kira tiga setengah minit," kata Sven kepada AFP. 

Secara kebetulan seorang doktor, Mustafa Ali, sedang memandu. Dia berhenti dan mula melakukan CPR semasa isteri Sven memanggil perkhidmatan kecemasan, dan berada di sana di tempat kejadian apabila dron tiba dengan defibrilator untuk membantu menghidupkan semula jantung Sven.

Ali berkata dron itu "sangat membantu" dalam menyelamatkan nyawa lelaki itu, kerana ia digunakan dalam kombinasi dengan CPR pantas dan ubat-ubatan yang diberikan dalam ambulans, yang tiba beberapa minit kemudian.

"Saya fikir ia adalah alat yang sangat baik. Terutama apabila ia datang kepada pesakit yang jauh dari hospital terdekat," kata Ali kepada AFP.

Defibrilator, yang memberikan kejutan elektrik ke jantung pesakit yang mengalami serangan jantung, diturunkan ke tanah melalui win, bermakna dron tidak perlu mendarat untuk menghantar peranti.

Penggunaan dron perubatan adalah sebahagian daripada percubaan yang dijalankan oleh Everdrone di kawasan sekitar Gothenburg, dan sedang dibangunkan dengan kerjasama Pusat Sains Resusitasi di universiti perubatan Karolinska Institutet, operasi perkhidmatan kecemasan SOS Alarm dan pihak berkuasa kesihatan wilayah Wilayah Vastra Gotaland.

Everdrone menyatakan rangkaiannya pada masa ini boleh mencapai 200,000 penduduk di Sweden dan "dijangka berkembang ke lebih banyak lokasi di Eropah pada 2022."

Pada masa hadapan pesawat tanpa pemandu itu boleh dipasang dengan peralatan perubatan lain.

"Anda boleh bayangkan dron ini menghantar kit trauma dalam pelbagai situasi... sukar untuk sampai ke pulau atau tempat lain yang sukar untuk dilawati sama sekali," Mats Sallstrom, Ketua Pegawai Eksekutif Everdrone memberitahu AFP.

"Kami bermula dengan defibrilator kerana ia adalah peristiwa kritikal masa" di mana dron benar-benar boleh membuat perubahan, tambahnya. – AFP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan