Rabu, 5 Januari 2022

Facebook akan medapat muka yang baharu


Nama Facebook adalah milik kedua-dua media sosial dan syarikat yang memilikinya. Tetapi nampaknya syarikat itu sedang mencari untuk menjenamakan semula dirinya. Dan ia mempunyai sebab lain untuk berbuat demikian selain daripada perbezaan yang lebih jelas antara syarikat dan produk.

The Verge melaporkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg merancang untuk mengumumkan perubahan semasa persidangan tahunan Connect syarikat. Acara itu dijadualkan berlangsung pada 28 Oktober, tetapi pengumuman penjenamaan semula mungkin berlaku lebih awal. Mengenai nama baharu itu, belum ada petunjuk jelas tentang nama itu. Laporan itu menyatakan bahawa nama baharu itu adalah rahsia yang dijaga rapi, walaupun daripada orang kepimpinan kanan.

Facebook tidak akan menjadi yang pertama untuk menjenamakan semula dirinya dengan cara ini. Kembali pada tahun 2015, Google

menukar namanya kepada Alphabet untuk menandakan bahawa ia adalah syarikat payung yang memiliki enjin carian Google, antara produk lain. Perkara yang sama dengan Snapchat, yang bertukar menjadi Snap Inc supaya ia boleh mengeluarkan perkara yang kurang berkaitan dengan apl pemesejan.


Tetapi kembali ke Facebook, syarikat itu kelihatan melakukan sesuatu yang serupa dengan Snap Inc, tetapi pada skala yang lebih besar. Laporan itu menyatakan bahawa Zuckerberg berhasrat untuk "berubah dengan berkesan daripada orang yang melihat kami sebagai syarikat media sosial kepada menjadi syarikat metaverse".

Walaupun masih belum dapat dilihat apa sebenarnya maksud perkataan yang sering digabungkan dalam konteks ini, ia mungkin ada kaitan dengan AR dan VR. Walau apa pun, mungkin idea yang baik untuk meletakkan sedikit jarak antara inisiatif itu dan media sosial yang menimbulkan kontroversi baharu nampaknya setiap bulan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan