Isnin, 6 Februari 2023

Asal - Usul 'QR Code'

Kod QR telah dicipta pada tahun 1994 sebagai cara untuk menjejaki?


Kod QR (singkatan kepada kod Respons Pantas) telah dicipta pada tahun 1994 oleh bekas anak syarikat Toyota Denso Wave sebagai cara untuk mengesan kenderaan dan alat ganti dengan cepat melalui proses pembuatannya. Walaupun Denso memegang paten kepada kod QR, ia telah menjadikan teknologi itu percuma untuk digunakan oleh sesiapa sahaja.
Kod QR digunakan lebih biasa hari ini untuk log masuk ke tapak web atau rangkaian Wi-Fi, berkongsi maklumat kenalan, membuat pembayaran mudah alih atau menyimpan data untuk tiket kapal terbang dan kereta api pada telefon anda.

Kod QR terdiri daripada pelbagai segi empat sama, beberapa daripadanya digunakan untuk penderia imej untuk meletakkan dirinya (iaitu segi empat sama besar pada tiga sudut), manakala sel yang lain mengandungi maklumat versi dan format serta data itu sendiri, sudah tentu, bersama dengan pengekodan pembetulan ralat.

Versi awal sistem kod bar dua dimensi hanya mengukur 21 x 21 modul dan mengandungi hanya empat aksara data, manakala versi semasa terbesar (40) merangkumi 177 x 177 modul dan boleh memuatkan 1,264 aksara teks ASCII atau sehingga sehingga 7,089 angka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan