Isnin, 27 Februari 2023

Rancangan Asal Untuk YouTube

 Perkhidmatan Temu Janji Video

Bekas pekerja PayPal Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim mencipta YouTube pada tahun 2005 dan cerita konsep tapak bergantung pada siapa antara tiga pengasas yang anda tanya. Hurley dan Chen berkata idea itu tercetus daripada betapa sukarnya berkongsi video pada majlis makan malam manakala Karim berkata dia memikirkan laman web itu apabila dia tidak dapat mencari video 'kerosakan almari pakaian' Janet Jackson semasa Super Bowl 2004 serta tsunami Lautan Hindi pada tahun yang sama.

Walau apa pun, nama domain YouTube telah didaftarkan pada 14 Februari 2005 dan ia dilancarkan sebagai platform temu janji video yang kononnya dipengaruhi oleh Hot or Not.


Dengan slogan "Tune in, Hook up," pengasas bertujuan untuk pengguna memuat naik video memperkenalkan diri mereka. Selepas lima hari tanpa satu muat naik, mereka menyiarkan iklan Craigslist di Las Vegas dan Los Angeles yang meminta wanita memuat naik video mereka dengan harga $20. Tiada siapa yang melakukannya.

Tidak lama kemudian orang ramai mula menggunakan perkhidmatan untuk berkongsi video tentang segala-galanya daripada haiwan peliharaan mereka hingga percutian mereka dan pembangun mula menggalakkan ini menjelang Jun 2005, mengubahsuai tapak untuk menjadikannya destinasi yang lebih umum untuk muat naik video. Setahun kemudian pada Oktober 2006 syarikat itu dibeli oleh Google dengan harga $1.65 bilion dalam stok.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan