Ahad, 26 Februari 2023

Telefon Mudah Alih Android Pertama

Apakah telefon mudah alih Android yang pertama?

Juga dikenali sebagai T-Mobile G1, HTC Dream telah diumumkan pada September 2008 dan disediakan kepada pengguna Amerika Utara pada Oktober tahun yang sama, beberapa bulan sebelum peranti Android seterusnya tiba dan kira-kira setahun penuh selepas Apple iPhone tiba. T-Mobile MyTouch 3G dihantar pada Julai 2009, manakala Samsung Moment dan Motorola Cliq dilancarkan pada bulan Oktober. Jelas sekali, kadar inovasi di sekitar peranti mudah alih adalah lebih perlahan ketika itu dan peneraju pasaran terdiri daripada orang seperti Blackberry, pelbagai telefon mudah alih Windows dengan papan kekunci QWERTY, Motorola Razr, Palm Treos, dan peranti perintis seperti N95 unggul Nokia.

HTC Dream menjalankan Android 1.6 Donut dan menampilkan skrin sentuh kapasitif 3.2 inci, pemproses Qualcomm Arm11 528 MHz, 192MB RAM, 256MB storan (boleh dikembangkan kepada 16GB melalui mikroSD), kamera belakang 3.15-megapiksel dengan fokus auto, 3 -axis accelerometer, dan bateri lithium-ion 1150mAh. Seperti biasa pada masa itu, HTC Dream mempunyai papan kekunci QWERTY penuh dan bebola jejak (walaupun tersembunyi secara fizikal di bawah paparan), sebagai tambahan kepada kawalan kelantangan pada sisi peranti.

Perisian telefon Android pertama dipuji kerana GUI dan sistem pemberitahuannya yang boleh disesuaikan, penyepaduan dengan perkhidmatan Google termasuk Gmail dan sifat terbukanya. Walaupun ramai peminat teknologi mempunyai jangkaan yang tinggi untuk peranti itu, penerimaannya bercampur-campur disebabkan pemilihan apl yang terhad dan kekurangan ciri seperti gerak isyarat berbilang sentuh dan penyegerakan perusahaan. Tetapi itu hanyalah permulaan jalan untuk OS mudah alih Google.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan