Ahad, 12 Mac 2023

Dari manakah nama "Bluetooth" berasal?

Dibangunkan oleh konsortium yang kini dipanggil Bluetooth Special Interest Group (SIG), teknologi itu menyaksikan sumbangan awal daripada syarikat termasuk Ericsson, IBM, Toshiba, Nokia dan Intel, yang terakhir menggunakan Jim Kardach yang mencadangkan menggunakan "Bluetooth" sebagai nama kod sehingga nama yang lebih formal telah ditubuhkan.

Rujukan kembali kepada Harald "Bluetooth" Gormsson, raja Denmark dari c. 958 - c. 986 dan raja Norway dari c. 970 - c. 975/986. Dikatakan bahawa Harald menyatukan puak Denmark di bawah satu kerajaan. Kardach dari Intel berharap Bluetooth juga akan menyatukan protokol komunikasi.


Cerita asal untuk nama Harald Bluetooth berbeza-beza bergantung pada orang yang anda tanya. Penjelasan yang paling sering disebut ialah dia menyukai beri biru, tetapi nampaknya tiada sumber sejarah untuk mengesahkan perkara ini. Penjelasan yang lebih munasabah ialah kemungkinan bahawa dia mempunyai gigi "biru", yang sebenarnya bermakna ia gelap atau hitam dalam Old Norse, mungkin merujuk kepada gigi yang buruk.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan